Az egészségügyi rendszer Magyarországon

A magyar egészségügyi rendszer

Magyarországon adófinanszírozott, egyetemes egészségügyi rendszer van, melyet az állami tulajdonú Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szervez. A magyar állampolgárok egyetemes egészségügyi ellátást élveznek minden kórházi szolgáltatásra és orvosilag szükséges kezelésre az Alapba történő hozzájárulásaik által. Társadalombiztosítási járulékokat kell fizetniük, melyek tartalmazzák az egészségbiztosítást is, és lehetővé teszi az ingyenes alapellátást és a legtöbb esetben a szakorvosi ellátást is.

A 18 év feletti eltartottak csak akkor jogosultak egészségügyi szolgáltatásokra, ha fizetnek egészségügyi hozzájárulást. A nem biztosított személyek kötelesek havi hozzájárulást fizetni. Akinek hat hónapja nincs bejelentett munkája, és maguk után sem fizettek hozzájárulást, nem jogosultak ingyenes egészségügyi ellátásra 2021 februártól. Ellátják majd őket orvosi vészhelyzet esetén, később ezt ki kell fizetniük. Orvosi ellátásban csak akkor részesülnek majd, ha annak költségét előre rendezik. (Ez alól az egyetlen kivétel a Covid-19 védőoltás.)

18 év alattiak számára az egészségügyi ellátás ingyenes.

Minden orvos által előírt és létfontosságúnak ítélt kezelés beletartozik a biztosításba. A háziorvos beutalhatja a betegeket egy szakorvoshoz. Amennyiben, azonban, a beteg kórházat szeretne váltani vagy további gyógyszereket rendelni, ezeknek a költségeit magának kell fedeznie.

Bár átfogó és egyetemes, a magyar állami egészségügyi rendszer ugyanolyan problémákkal küzd, mint más, alacsony költségű egészségügyi rendszerek. A várakozási idők túl hosszúak, különös tekintettel a nem életbevágó műtétekre, és a személyzet gyakran agyonhajszolt. A magyar orvosok a legalacsonyabban fizetettek az OECD-országok között, és emiatt sokan közülük úgy döntenek, hogy magánkórházakban dolgoznak, vagy elhagyják az országot.

 

 

A 2019, 2020, 2021-es adatok az RSM által becsült adatok, amelyek a Világbank és az OECD meglévő adatain alapulnak.

 

Minden nehézség és a munkakörülményeik ellenére az orvosi személyzet a magyar kórházakban minden tőlük telhetőt megtesznek, és lelkiismeretesen és fáradhatatlanul dolgoznak.

A magyar állami egészségügyi rendszer rendkívül kórházközpontú, amit mutatnak az EU-s átlag feletti kórházi elbocsátás számok, a tartózkodás hossza, és a krónikus betegségek miatti elkerülhető kórházi ápolások. Ennek oka valószínűleg az alapellátási szolgáltatók gyenge kapuőri rendszere, de a kapacitáshiány, hogy kórházon kívül biztosítsák a megfelelő ellátást, szintén szerepet játszhat.

Az egészségügyi költések jóval az EU-átlag alatt vannak Magyarországon. Becslések szerint csupán mintegy kétharmada történik állami forrásból. Az állami egészségügyi rendszer elért egy olyan pontot, amikor már nem képes minden területen megfelelő szolgáltatásokat nyújtani. Ez egy világjelenség, és különösen igaz Kelet-Európára. Nem csoda hát, hogy a magán egészségbiztosításokra fordított kiadások az elmúlt években folyamatosan nőttek.

 

Forrás: OECD, KSH

(2021.04.29.)