Tél, forró tea – és a cukorbetegség alacsonyabb kockázata?

Tél, forró tea – és a cukorbetegség alacsonyabb kockázata?


Azoknál az embereknél, akik naponta isznak sötét teát, a legújabb kutatások szerint lényegesen kisebb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Bár jól dokumentált, hogy az olyan tápláló ételek, mint a zöldségek, a diófélék és a zab fogyasztása segít megelőzni a cukorbetegséget, sokakat meglephet, hogy a gyümölcsfogyasztás növelése ugyanilyen módon előnyös lehet. Egy új tanulmány azonban most azt sugallja, hogy napi egy csésze sötét tea fogyasztása segít a vércukorszint szabályozásában, és csökkentheti a prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.


Emlékeztetőül: míg a prediabétesz olyan, mint egy figyelmeztető jel, hogy a szervezeted nem kezeli úgy a vércukorszintet, ahogy kellene, a 2-es típusú cukorbetegséget az inzulinrezisztencia jellemzi, amikor a szervezetnek gondot okoz a glükóz energiafelhasználása.

A Diabetologia című szaklapban 2023 októberében megjelent tanulmányban a kutatók 1923 – 20 és 80 év közötti – felnőttel dolgoztak.  A résztvevők 59%-ának normális volt a vércukorszintje, míg 23%-uk 2-es típusú cukorbetegséggel, 18 százalékuk pedig prediabétesszel élt. A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van mind az elfogyasztott tea gyakorisága és típusa, mind pedig az között, hogy ez hogyan befolyásolja a glükóz kiválasztását a vizelettel. Az eredmények arra utalnak, hogy azoknál az embereknél, akik minden nap sötét teát ittak, több glükózkiválasztása volt a vizeletben, ami annak a jele, hogy szervezetük hatékonyabban szabadulhat meg a glükóztól.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik minden nap sötét teát ittak, 53%-kal alacsonyabb volt a prediabétesz, és 47%-kal a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint a soha nem teázóknál. Mindez azután történt, hogy figyelembe vették a cukorbetegség kialakulásának kockázatát befolyásoló ismert kockázati tényezőket, beleértve az életkort, a nemet, az etnikai hovatartozást és a családi kórtörténetet, valamint az életmódbeli tényezőket, mint például a testtömegindex, az aktivitási szint, az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

Izgalmas, nem igaz?

Mielőtt azonban gyorsan a teáskanna után nyúlna, ne feledje, hogy nem az egyszerű fekete teáról beszélünk, ami minden boltban kapható. A sötét tea a kínai tea egy olyan fajtája, amely mikrobiális fermentációs folyamaton ment keresztül. A teljesen oxidált kínai fekete teától és az oxidálatlan kínai zöld teától eltérően a sötét tea azért vált híressé, mert a gyártás után fermentációs folyamaton megy keresztül. Ahelyett, hogy a teát a készítés után azonnal csomagolnák, a tealeveleket ellenőrzött környezetben tartják, amely egy kicsit hasonlít egy komposzthalomra. A gyakran „halomfermentációnak” vagy „nedves fermentációnak” nevezett folyamat során a tealeveleket ellenőrzött környezetben halmozzák fel, ahol hosszabb ideig hőnek, nedvességnek és mikrobáknak vannak kitéve. Ez az erjesztési folyamat a tea típusától függően több hónaptól akár évekig is eltarthat.